Kuusinkijoki

Kuusinkijoki on yksi Suomen suosituimmista urheilukalastuskohteista. Kuusinkijoen suosion salaisuutena voidaan pitää joen luontaista kantaa olevat suurtaimenet, jotka nousevat Paanajärvestä jokeen kutemaan.

Kuusinkijoen kalastusalue alkaa Ala-Vuotunkijärven luusuaan rakennetun voimalaitoksen alapuolelta. Kalastusalue on kokonaisuudessa noin 16 kilometriä pitkä ja se päättyy Venäjän vastaiseen rajavyöhykkeeseen. Suurin osa kalastusalueesta on kalastuksellisesti hyvää, joten ruuhka-aikanakin voit löytää rauhaisan kalastuspaikan joelta.

Kuusinkijoen tavoitelluin saaliskala on taimen, joiden keskimääräinen koko 2-3 kiloa, suurimpien yltäessä yli seitsemän kilon luokkaan.

Taimenet alkavat nousemaan jokeen kesäkuun alusta, mutta parhainta kalastusaikaa on heinä-elokuu, jolloin kalastus olosuhteet ovat parhaimmillaan. Nousutaimenen lisäksi Kuusinkin antaa myös erinomaisen mahdollisuuden saada siiman jatkoksi muhkean kokoisia harjuksia ja siikoja.

 

KALASTUSALUE

Kalastusalueena koko Kuusinkijoki maastoon merkittyjä rauhoitusalueita lukuun ottamatta. Kalastus on kielletty seuraavilla rauhoitusalueilla:

- Myllykosken voimalaitoksen alakanavan alaosan alue (n. 200 m)

- Käpysuvannon alapäästä alavirtaan (n. 500 m)

- Raatekosken alapaan ja Haisusaaren välinen alue (n. 800 m)

- Lisäksi rajavyöhyke ja valtakunnan raja

Taimenen kalastuskieltoalue Melalammin yläpää - voimalaitos !!!

KALASTUSAIKA

Kalastusaika on 1.6.-31.8.2014. Kalastus on kielletty rajavyöhykepuomin ja riippusillan alapuolisen nivan välisellä alueella koko kesän ajan klo 20.00 - 8.00 välisenä aikana. Kalastus on kielletty Hanhisuvannossa (yläraja kallio) sekä Takkupyörteellä 20.8.-31.8 klo 20.00- 8.00 välisenä aikana. Alueet on merkitty maastoon kyltein.

KALASTUSLUPIEN HINNAT

Ulkopaikkakuntalaisille 15 euroa / vrk

Osakkaille, osakkaiden lapsille ja paikkakuntalaisille 10 euroa / vrk, 50 euroa kausi.

- Alle 15-vuotiaat ilmaiseksi luvan lunastaneen henkilön seurassa.

SAALISKALAT JA ALAMITAT

Taimenen alamitta on 60 cm ja harjuksen alamitta 35 cm. Tammukkaa ei Kuusinkijoessa esiinny. Siialla ja muilla kaloilla ei alamittaa. NOSTOKOUKUN KÄYTTÖ KIELLETTY!

KALASTUSKIINTIÖ

1 taimen/lupavuorokausi (Kiintiövuorokausi alkaa klo 00.00). Kaikilla luvilla max 5 taimenta/kausi.

Kalastuslupien myyntipisteet:

Kuusingin leirintäalue, Kuusamon Tärppi, Kitkajoen Lomatuvat, Juuman leirintäalue, Postibaari-Ruka, K-Market Ruka, Rukapalvelu Oy, Ruka Info, Wetteri, St1, Citymarket Kuusamo, Kuusamo Info, Halpa Halli Juusolat, Kuusamon Uistin.

Liikkuminen ja telttailu:

Voit ajaa autolla jokivarteen johtavia maanteitä ja metsäteitä. Joen yläjuoksulla on muutama lyhyt yksityistie, joiden käyttäminen ei ole sallittua. Muistathan kiertää loma-asunnon riittävän etäältä. Tulenteko ja telttailu on sallittua ainoastaan nille merkityillä paikoilla kalastuksen ajan. Kiinteät rakennelmat sekä ns. leirit ovat kielletty.

Kalastusvuorot:

Kuusinkijoen parhailla kalastuspaikoilla on yleensä paljon kalastajia samaan aikaan, joten kalamiesten kesken on käytännöksi muodostunut tapa, jossa jokainen kalastaja käy tekemässä laskunsa omalla vuorollaan.

Oman heittovuoron saat siten, että menet rohkeasti vaan notskille istuskelemaan ja pidät huolta siitä, että pääset laskemaan ennen kuin sillä hetkellä joessa oleva kalastaja menee heittämään uudestaan. Tätä käytäntöä kutsutaan myös nimeltä rinki, joka tulee suoraan siitä, että heittovuorot pyörivät ringin tavoin ympyrää eli uuden vuoron saat aina silloin, kun rinki on pyörähtänyt ympäri. 

Saapuessasi kalapaikalle kannattaa kysyä muilta kalamiehiltä miten rinki pyörii ja mistä lasku aloitetaan ja minne se päätetään. Vaikka olisit toisella puolen jokea, sinun kannattaa antaa kalastajan tehdä lasku rauhassa.

Rinkikäytäntö helpottaa huomattavasti kalastusta, mutta jos tuntuu että et pääse tarpeeksi kalastamaan, niin joelta kyllä löytyy paljon kokeilemisen arvoisia kalastuspaikkoja.

KUUSINKIJOEN KARTTA

YLÄJUOKSU (Voimalaitos-Juumajokisuun yläpuoli)

Kanava

 

Kanavan niska

 

Putkonen

 

Käpykoski

 

Putkosen lampare

 

Hivotanpuronsuu

 

Vajjeus

 

Melalampi

 

Melalammen niska

 

Jussinlampare

 

Kiviojan suu

 

Kiukaankorva

 

Rojokoski

Mustasuvanto

   

ALAJUOKSU (Juumajokisuun yläpuoli-Rajavyöhyke)

Juumajokisuu

Hevonperse

Särkisuora

Ylempi Vihtamutka

 

Alempi Vihtamutka

 

Takalammin puronsuu

 

Sipinlampare

 

Sipinkoski

 

Hanhisuvanto

 

Hanhivirta

 

Paljakanlampare

 

Takkupyörre

 

Lohipyörre

 

Raatehammas

 

Raatekoski

 

Haisusaari

 

Saunaniemi

 

Koivumutka

 

Vyörymä

 

Koivusaari

 

Riippusilta

     

 

 

Etusivu Kaverukset Kuusinki Perhot Kuvat Päiväkirja Linkit Muut Foorumi Vieraskirja